Högkänslighet, Utmaning & Superkraft


Han hade varit tung narkoman.
Jag var 16 år och gick först året på gymnasiet. Föreläsningen var en av de som skulle avskräcka oss ungdomar från att någonsin ta första steget in i substanser. Jag var i en period när jag arbetade med mycket eyeliner. Varje morgon. Minutiöst. Arbetade också hårt med min immige som ny på den stora praktiskestetiska gymnasieskolan. Den skulle strax få sig en törn.
Jag tror att det tog 12-13 minuter in livshistorien som han avskalat berättade innan eyelinern började rinna. 4 minuter efter det hulkade jag. Så pass att jag en stund senare hör mannen genom min tårdimma säga att vi tar 5 minuters paus innan han går rakt fram till mig och ber om ett ord i det intilliggande rummet. Där inne öppnade han samtalet, ja jag kunde inte få fram ett ljud, med att säga,
-Jag förstår att du har egna erfarenheter eftersom du reagerar så kraftigt. Det är ok. Du kan berätta.
Jag hade inga egna berättelser om heroin. Inte i det här livet i alla fall. Jag hade bara under den där halvtimmen känt så oerhört stark empati med honom och hans historia att jag helt tappat det. Det hade helt enkelt varit helt omöjligt att hålla tillbaka reaktionen av känslor.
 
En av ledtrådarna till högkänslighet är överdrivet starka känslomässiga reaktioner.
Men det ordet, högkänslig dröjde det innan jag hörde och förstod vad det var.
 
Det är först nu vi börjat prata om högkänslighet som en del av våra personligheter. Som en medfödd egenskap där man upplever och bearbetar sinnesintryck på ett djupare och mer intensivt sätt än genomsnittet.
Det kan göra att man både blir extra känslig för stimuli som ljud, ljus, dofter eller sociala interaktioner. Att intensiteten blir kostsam energimässigt. Men också att man blir mer mottaglig för subtila detaljer, stämningar och energin i ens omgivning.
Högkänslighet innebär inte per automatik att man också blir överkänslig intrycken, snarare att man har en annorlunda och mer nyanserad reaktion på dem.
 
Att vara en högkänslig person, eller HSP som det också kallas (Highly Sensitive Persons) har utmaningar i en tid när intrycken fullkomligt exploderar omkring oss men är samtidigt en fantastisk tillgång inom en rad områden, en superkraft i de mjuka delarna av livet.
 


Utmaningar kan vara tex.:

Känslomässiga reaktioner – Högkänsliga personer kan uppleva intensiva och starkare känslomässiga reaktioner.
Sorg, Ilska, Frustration.
Överstimulans – HSP blir lättare överstimulerade och överväldigade av alla intryck vilket kan leda till stress och utmattning.
Sociala interaktioner – Sociala situationer, särskilt i stora grupper kan vara utmanande eftersom de kan känna av både energier och känslomässig intensitet.
Krav på sig själv – Ofta är både perfektionism och höga förväntningar på sig själva en utmaning för högkänsliga personer vilket leder till stress.
Gränssättning – Eftersom en högkänslig person har en förmåga att känna andra människors behov så kan det vara svårt att sätta gränser och bejaka det man själv behöver.
Överanalysera – Förmågan innebär att kunna reflektera djupare och med det kommer baksidan av risken att överanalysera situationer och händelser som om de varit mindre positiva blir kostsamma energimässigt och leder till stress.
Återhämtning – Efter sociala interaktioner eller intensiva upplevelser behöver högkänsliga personer extra tid för enskildhet och återhämtning.
 
Om vi vill kan vi ge oss friheten att kalla den en superkraft.
Högkänslighetens fördelar kan vara tex.:

Känslomässiga reaktioner – Högkänsliga personer kan uppleva intensiva och starkare känslomässiga reaktioner.
Glädje, Lust, Iver.
Djup empati - Högkänsliga har ofta en strak förmåga att känna och förstå andras känslor på ett djupt plan vilket gör dem utmärkta lyssnare och stödjande vänner.
Kreativitet - Många högkänsliga personer besitter en rik inre värld och en ökad förmåga till kreativt tänkande vilket både kan leda till konstnärliga uttryck och innovativa idéer.
Utvecklad reflektionsförmåga - Högkänsliga människor har en tendens att reflektera djupt över sitt liv och sina upplevelser vilket kan leda till personlig utveckling och självinsikt.
Noggrannhet - De märker ofta detaljer andra inte uppfattar vilket kan vara toppen i arbetsmiljöer där precision och uppmärksamhet på detaljer är viktiga.
Ansvarskänsla och lojalitet - Högkänsliga är ofta lojala och engagerade i sina relationer och är medvetna om hur deras handlingar påverkar andra vilket skapar starka och meningsfulla band både i relationer och yrkesroll.
 
Jag vet att mannen kramade om mig när jag hade skakat fram hur det var. Att han om än något förvånad sa att det var en fin egenskap att känna på det sättet med andra människor.
Visst hade han rätt men det skulle dröja innan jag kunde uppskatta det i mig.
Och innan jag hade fått bort den pandaformad eyeliner OCH jobbat upp immigen igen…
 
Känner du igen dig i beskrivningen av högkänslighet?
Anpassar du livet efter den?
Och i sådant fall, skulle du kalla din högkänslighet en utmaning eller superkraft?
 
Med var enda känseltentakel ständigt påslagen,
 
 
Anna
 
Ps…
Del två på temat behandlar om huruvida högkänslighet och intuition är samma sak?
Skriver mer om det!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln