SÖMN, mina verktyg i 3 steg


Tisdagar är min tröttdag. Så har det alltid varit. På tisdagar är det bra att ha rester kvar från helgen så jag slipper laga mat. Det är bra om håret är rent så jag slipper tvätta det på kvällen och OM jag kan är det bra att arbeta hemifrån.
Har lärt mig att vara extra schyst med mig just på tisdagar.
 
Tröttheten kommer ur för lite sömn.
Genom veckorna tycker jag om att ha rytm av tidig morgon tillika kväll men till helgen ruckas det för att ta tillvara helgmys. Kroppen som av vana vaknar ändå får således inte det den behöver. Måndagar brukar gå bra. Då är det ett påslag av helgens roligheter som används. Men sen.
Att vakna på tisdagar är ofta anmärkningsvärt svårt.
 
Vid följsamma perioder använder jag vanliga men inte oviktiga verktyg för att ta hand om sömnen som regelbundna sovtider, mörkt och svalt sovrum, äter inte tunga måltider strax innan jag ska lägga mig, utesluter koffein efter kl 15 osv.
Men, det har inte alltid varit så att sömnen och jag varit kompisar. Jag har levt i perioder med  hård stress. Det är dåligt för sömnen. Oroligheter av olika slag också. Så, har övat upp ett antal verktyg tillsammans med mitt team som jag använder.
 
Steg 1: Hjälp kroppen att slappna av
En lång dusch, ett bad, en värmefilt, massage eller drick någonting varmt. Taktila saker som släpper spänningar i kroppen och möjliggör mjukhet. Några drag med Sant Paulo runt sängen och dig själv för att rena energifältet och gärna en inandning av en eterisk olja med lavendel.
Steg 2: Sortera tankar
Allt det som cirkulerar och snurrar runt. Sätt ord på det, tankarna ut ur huvudet. Prata med någon som hjälper till att skapa perspektiv eller skriv. Efter det eller i utbyte mot det in i tacksamhetsövningar. Hjälp hjärnan att byta ut negativa tanketrådar till tacksamhetstrådar. Vad precis just nu är du tacksam över, vila i den tanken och plocka upp den igen och igen.
Steg 3: Mental avslappning
Läs eller lyssna på en bok om det fungerar, vid hård stress är det svårt och då kan du prova att byta ut det till avslappnade ljud under namnet ASMR, guidad meditation eller kroppsscanning/muskelavslappning.
 
Våra kroppar klarar mycket, är tåliga
Om vi är friska i övrigt klarar vi oss generellt utan mat i 40 dagar.
Utan vätska i tre till fem.
Men sömnen. Redan efter två till tre dagar utan den fungerar hjärnan sämre och vi kan drabbas av minnessvårigheter och depression. Till och med vanföreställningar och hallucinationer.
Så, om du upplever att verktygen du har inte hjälper rekommenderar jag att du vänder dig till din vårdcentral för att få hjälp.
 
 
Hur har du det med din sömn?
Vilka verktyg tar du till för att hjälpa den när du behöver?
Och håller du med mig om att tisdagar är värst?
 
Med en öppen gäspning!
 
 
Anna
 
Ps… Idag är jag extra tisdagstrött efter en vecka av ledighet i fjällen. Skrattar när jag skriver det. Fortfarande i ett läge i vilket man ibland behöver semester efter semester. Att leva som högkänslig intuitiv tillsammans med fyra tonåringar och en man på en liten yta kräver en veckas energimässig rehab! Igenkänning någon?
Om du vill läsa inlägget om högkänslighet finns det här…
Inlägget om Sant Paulo här....
Och inlägget om likheter och skillnader på högkänslighet och intuition kommer till helgen!

Ps 2… Blev påmind igår om att jag älskar att vara borta med miljöombyte och ledighet och att jag älskar att komma hem till rutiner och arbete. Och min kaffemaskin! Får man ta med sig den in i himlen?

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln